Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01 09:42 - На час по лъжичка, за да няма пресищане...
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 504 Коментари: 6 Гласове:
18

Последна промяна: 27.01 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                          ЧЕТЕТЕ И ОСЪЗНАВАЙТЕ ВЕЛИКИТЕ ИСТИНИ, ЗАЩОТО                                                                  В ТЯХ  Е СПАСЕНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО...


                     ПРИТЧА ЗА ЦАР СОЛОМОН И ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА   



   

Вижте една от най-хубавите притчи за цар Соломон, в която е събрана цялата мъдрост на света...

Когато цар Соломон слязъл от планината, след залез слънце, събралите се в подножието се обърнали към него:
- Ти си източник на вдъхновение за нас. Твоите думи винаги преобръщат сърцата ни. А мъдростта ти просветлява разума. Ние сме жадни за твоите думи. Кажи ни, кои сме ние?

Той се усмихнал и казал:
- Вие сте светлината на света. Вие сте звезди. Вие сте храм на истината. Всеки от вас е Вселена. Потопете ума си в сърцето, питайте сърцето си и слушайте чрез любовта си. Блажени са тези, които знаят езика на Бог.

- А какъв е смисълът на живота?
- Животът е път, цел и награда. Животът е танц на Любовта. Вашето предназначение е да станете по-добри. Да бъдеш – това е велик дар от света. Вашият живот е историята на Вселената. И затова животът е по-прекрасен от всички теории. Отнесете се към живота като към празник, защото той е ценен само по себе си. Животът е настоящето. А смисълът на настоящето е да бъдеш в него.

- Но защо ни преследват нещастията?
- Каквото сте посяли, това ще събирате. Нещастието е ваш избор. Бедността е творение на човечеството. А скръбта е плод на невежеството. Обвинявайки, вие губите сили, а похотта разсейва щастието. Събудете се. Бедни са тези, които не осъзнават себе си, и бездомни, които не открият вътре в себе си царството Божие. Не пилейте напразно времето. Не позволявайте тълпата да погуби душата ви, а богатството да стане ваше проклятие.

- Как да преодолеем нещастията?
- Не се осъждайте. Защото вие сте божествени. Не сравнявайте и не разделяйте. Бъдете благодарни за всичко. Радвайте се, защото радостта върши чудеса. Обичайте себе си, защото тези, които обичат себе си, обичат всички. Благославяйте препятствията, защото смелите постигат блаженство. Молете се, но не търгувайте с Бога. И знайте, че възхвалата е най-добрата молитва, а щастието – най-добрата храна за душата.

- Какъв е пътят към щастието?
- Щастливи са любящите, благодарните и умиротворените. Щастливи са тези, които са намерили рая в себе си. Щастливи са търсещите, пробудените и слушащите гласа на Бога. Щастливи са тези, които изпълняват своето предназначение, които живеят в хармония и са прозрели красотата на света. Щастливи са обичащите себе си и възхваляващи живота. Щастливи са съзидателните, свободните и прощаващите.

- Каква е тайната на изобилието?
- Вашият живот е най-великата ценност в съкровищницата на Бога. А Бог е най-голямата скъпоценност на човешкото сърце. Богатството вътре във вас е неизчерпаемо и изобилието около вас е безгранично. Светът е достатъчно богат, така че всеки да бъде богат. Защото колкото повече давате, толкова повече ще получавате. Щастието е на прага на дома ви. Отворете се за изобилието и превръщайте всичко в златото на живота. Блажени са тези, които са намерили съкровищата в себе си.

- Как да живеем в светлина?
- Пийте всеки миг от живота, защото неизживения живот поражда печал. И знайте, че каквото е вътре във вас, това е и около вас. Тъмнината на света идва от тъмнината в сърцето. Щастието – това е изгрева на слънцето. Богосъзерцанието е разтваряне в светлината. Просвещението е сияние на хиляди слънца. Блажени са гладните за светлина.

- Как да придобием хармония?
- Живейте просто. Не нанасяйте на никого вреда. Не завиждайте. Нека съмненията да ви пречистват, а не да носят безсилие. Посветете живота си на красивото. Създавайте заради съзиданието, а не заради признанието. Отнасяйте се с ближния като с откровение. Преобразете миналото, забравяйки за него. Давайте на света нещо ново. Изпълнете тялото си с любов. Станете енергия на любовта, защото любовта одухотворява всичко. Където е любовта – там е Бог.

- Как да постигнем съвършенство в живота?
- Щастливите се преобразяват. Нещастните остават роби, защото щастието обича свободата. Радостта е там, където е свободата. Постигнете изкуството на щастието. Отворете се за света и той ще се отвори за вас. Откажете се от конфронтацията и ще станете царе.
Живейте в хармония! И просто бъдете себе си!

В тази притча наистина сякаш е събрана цялата мъдрост на света. В нея се съдържат отговорите на всички въпроси, които човек си задава през целия си живот. Но за да ни послужат тези мъдри слова, трябва да отворим сърцето си и да се научим да чуваме гласа му. Защото щастието, което всички ние търсим, е в краката ни, на прага на дома ни. И може би днес, в нашия сложен и безумен свят, повече отвсякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето. 



Притчата е част от сборника "ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА. 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА", издателство Гнездото

                    С благодарност към Еми 1 за публикацията на тази Премъдрост.

                                                                  Огнян Узунов




Гласувай:
18


Вълнообразно


1. emi1ts - Благодаря Огнян!
27.01 10:12
Прекрасно е да успеят повече хора да прочетат и осъзнаят посланията в тази чудесна притча.Радвам се,че я оценяваш - напълно заслужено!Хубав ден!
цитирай
2. batogo - На същото мнение съм и аз, Еми1!
27.01 20:33
Колкото повече хора осъзнаят Мъдростта в тази притча и се опитат да я приложат в житейския си път, толкова по-скоро ще успеем да създаден истинно, мъдро, одухотворено общество, което ще се базира на по-възвишени духовни ценности.
Затова съм ти много благодарен за публикуването на тази дълбока, вдъхновяваща съзнанието Соломонова Премъдрост.
Нека Божията Любов, Мъдрост и Истина винаги осветяват пътя ти!
цитирай
3. kvg55 - batogo,
27.01 22:21
Поредната ти помия! Кого ни предлагаш ти да четем?
"Соломон, тоя тиран развратен,
отдавна в раят нейде запратен,
със свойте притчи между светците,
казал е глупост между глупците,
и нея светът до днес повтаря –
"Бой се от бога, почитай царя!"

Свещена глупост! Векове цели
разум и совест с нея се борят;
борци са в мъки, в неволи мрели,
но, кажи, що са могли да сторят!
Светът, привикнал хомот да влачи,
тиранство и зло и до днес тачи;
тежка желязна ръка целува,
лъжливи уста слуша със вяра :
мълчи, моли се, кога те бият,
кожата да ти одере звярът
и кръвта да ти змии изпият,
на бога само ти се надявай :
"Боже, помилуй – грешен съм азе",
думай, моли се и твърдо вярвай –
бог не наказва, когото мрази ..."

И ти си от тези, които разпространяват тази глупост.
цитирай
4. batogo - За глупците и бездуховните говеда като теб Мъдростта е глупост, защото не се яде и пие...
28.01 08:43
Поради това, че винаги сте мнозинство, светът хилядолетия не може да се измъкне от тинята на вашата агресивна глупост. И не цитирай Ботев, защото точно ти никога няма да разбереш геният с плиткото си мозъче, както и подобните на теб полирани, промити мозъци, които наричат Мъдростта глупост...
цитирай
5. lightbody777 - Кой го е казал -
30.01 06:36
Не е от значение. Важно е какво е казано. А то е вярно до последната троха. Не забравяйте, че дори Каиафа, бидейки първосвещеник онази година, каза верни пророчески думи: По добре един човек да загине, а не целия народ. Това мислене на наши и ваши, на праведни и неправедни, води само до аксиоми от типа: Всяка крива, успоредна на Априлската линия, е права...

Така че - да гледаме същината на казаното - това е моят апел.

А на бати Оги мога да кажа само, че съжалявам, че може да се гласува само по веднъж ... :)))
цитирай
6. batogo - Благодаря ти за дълбокото разбиране и подкрепата, Лайтбоди!
30.01 08:39
Осъзнаването на Мъдростта и Истината е дълъг и труден процес, но процесът е неизбежен, защото такъв е Божият Промисъл...
Нека Божията Любов, Мъдрост и Истина винаги те съпътстват в житейския ти път, Лайтбоди!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1813630
Постинги: 661
Коментари: 4541
Гласове: 41868
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930